divendres, 5 d’agost de 2011

Els tresmils fantasmes. Algas Sudest.

El grup de muntanyes que s'alça per sobre del balneari de Panticosa sempre ha tingut una toponímia confusa, potser degut als diferents aspectes que presenten, observades des de Sallet i des del mateix balneari, que poden confondre la identificació dels cims. A més, caldria afegir-hi la interpretació que, dels noms escoltats, en van fer els pioners francesos, per a que la confusió regnés al sector. Així, al pic Argualas se li ha dit: Algas, Arollas, Arualas; El Garmo Negro ha rebut les denominacions d'Arualas, Arnales, Pundillos; i el nostre pobre Algas, que no es veu des del balneari, però que en canvi és el cim més cridaner des de Sallent, ha recollit segurament tots els noms citats. A tot això, afegim-hi l'assenyalada punta del pic de la Bandera, que commemora el fet de la pujada al pic Argualas per la festivitat de la mare de Déu del Carme, el 16 de juliol, on s'hi col·locava una bandera.

El cim de l'Argualas, el més abrupte del grup, s'uneix al pic d'Algas mitjançant una afilada cresta alineada d'est a oest. En aquesta, sobressurten dues cotes intermèdies. La més propera a l'Algas, i més elevada de les dues, figura en l'inventari de cotes restants de Buyse, amb el número 1010. Està situada a uns 100 metres de l'Algas.

El 15 d'agost del 2007, Joseba Calzada va recórrer íntegrament la cresta entre l'Algas Nord i l'Argualas, prenent medicions en agulles i bretxes. D'aquí en resultà que l'esmentada cota presenta una prominència d'11,3 metres cap a l'oest, costat de l'Algas, i de 21,4 metres cap a l'est, cantó de l'Argualas, éssent la seua alçada, segons medició GPS, de 3022,7 metres.

Cresta Algas-Argualas des de la vessant del Garmo Negro (Autor: Joseba Calzada)


Detall cartogràfic de la zona (font: SITAR)


Proposem com a nom per a ella el d'Algas Sudest, perquè aquesta és la seua ubicació respecte a l'Algas.

Es pot comprovar com el cim de l'Algas projecta, des d'ella, tres crestes, i les tres tenen una elevació a curta distància del pic. Això ha donat lloc a la inclusió entre les cotes secundàries, de l'anomenat Algas Nord. S'ha comprovat que aquesta cota no cumpleix amb la regla imposada per Buyse dels 10 metres (7,5 metres de prominència cap a l'Algas). En la cresta cap a l'Argualas, l'Algas Sudest que assenyalem, aquí. I en la cresta sudoest restant, existeix també una cota de 3007 metres que encara no hem mesurat, però que sembla estar prop dels deu metres. És la cota restant 1008. Resulta curiós que, dels tres satèlits al voltant de l'Algas, s'escollís per a figurar en la llista el que menys prominència presenta, l'Algas Nord.

També volem destacar que la dominació proposada a Aragó per al pic d'Algas és "Algás".

Es pot consultar l'activitat en el següent link:
Algas Sureste.

Dades tècniques:

Algas S.E. :............. 30T x: 723476 y: 4738826 z: 3022,7
El Servei d'Informació Territorial d'Aragó indica una alçada de 3013,45 m.

FTer (traduït per Carles)