dilluns, 17 de gener de 2011

Els tresmils fantasmes. Primer Conseller.

El massís de Neouvielle-Pic Long se situa íntegrament en territori francès. Les seues crestes granítiques es retallen contra el cel i en les seues valls guspiregen el blau i verd d'innombrables estanys.

A l'agost de 1787, Reboul i Vidal aconsegueixen trepitjar el Turon de Néouvielle, que ells van nomenar com a cim de la Neige-Vieille de Caplongue. El seu guia era S. Guicharnaud. La intenció dels dos estudiosos era aconseguir el cim més alt, el Néouvielle. Qualsevol que conegui la zona no se sorprendrà que es conformessin amb estacionar al Turon, sense intentar forçar la travessia del Pic dels Tres Consellers, cosa que els hagués situat als peus de l'aresta SSW del Néouvielle. El cim del Néouvielle o Pic d'Aubert no serà trepitjat fins a 60 anys més tard: El 10 de juliol de 1847, Chausenque acompanyat del guia Bastien Teinturier arriba al punt culminant per la Glère i la bretxa que posteriorment portarà el seu nom. Chausenque té 65 anys. Curiosament ni Reboul ni Vidal, en aquesta ascensió considerada com la primera d'un 3000 pirinenc, van tenir aquesta percepció, ja que ells van donar com alçada del Turon 1619 toeses. En efecte, encara faltaven uns anys per a l'establiment del metre com a unitat de longitud.

A la cresta que uneix el Turón de Néouvielle amb el Pic dels Tres Consellers s'emplacen tres puntes, els tres consellers, les quals, segons explica Robert Ollivier en el seu Guide de los Pyrénées Centrales Vol. II", són les que donen nom al pic. No obstant això, Henri Beraldi, en la seua obra "Cent ans aux Pyrénées", explica que el nom prové d'una reunió o consell que van celebrar tres caçadors de Barèges en la Bretxa de Néouvielle cap a 1850. Aquests tres caçadors serien els primers a arribar al cim ... i tornar pel mateix camí, vist l'aspecte que ofereix la carena oest que continua cap al Turón. Aquesta cresta va ser recorreguda per primera vegada per H. Brulle acompanyat de Célestin Passet i De Monts el 3 d'agost de 1891. Ells anomenen al pic de Trois Conseillers com Petit Turon.

La toponímia del massís va ser exhaustivament estudiada entre els anys 1900 i 1906 per part de Léon Maury, Denis Eydoux i el comte de Saint-Saud. El nom antic d'aquesta muntanya era Soum de Maniportet, del nom de la glacera que se situava als seus peus. Maniportet significa mal pas, el que sens dubte fa referència a la Bretxa de Néouvielle utilitzada esporàdicament com a pas entre la Glère i Cap de Long. Les fonamentades recomanacions realitzades per la Commission de Topographie et de Toponymie de la Fédération de Sociétés Pyrénéistes advocant per mantenir el nom antic, van caure, com tantes altres, en sac foradat. Una enumeració detallada d'aquests treballs toponímics es pot trobar en l'obra de L. Maury "Les noms de lieux des Montagnes Françaises", París, 1929.

A la llista de les cotes restants de Buyse no figura cap d'aquestes tres puntes. Nosaltres les anomenarem en ordre creixent d'altitud i per tant d'Oest a Est com: Primer, segon i tercer conseller. No obstant això, l'altitud del Conseller sí que figura al croquis de la zona realitzat per M. Angulo en la seua obra "Pirineos 1000 ascensiones", amb 3.010 metres i una prominència de 15 metres.

El 31 de juliol de 2007 es va comprovar que el més occidental d'aquests gendarmes, el més baix, d'una altitud de 3.035 metres, presenta una prominència cap al coll que el separa del Turón de Neouvielle de 32 metres, i cap al Segon conseller, de 14 metres. Igualment, es va mesurar el Segon conseller, l'altitud del qual és de 3.039 metres, obtenint les prominències de 18 metres amb el Primer Conseller i de 9 metres amb el Tercer

Panorama des del cim del Pic Trois Conseillers. S'aprecia l'agulla del Primer Conseller a la cresta que l'uneix al Turón. (Autor: Igertu)


Trois Conseillers desde el norte. El Primer Conseiller se sitúa a la derecha de la cima. (autor: Igertu)


Podeu consultar l'activitat en el següent link:
Igertu : Trois Conseillers

Dades tècniques:

Primer Conseller :......... 31T x: 263972 y: 4746247 z: 3035
Segon Conseller :........ 31T x: 264014 y: 4746280 z: 3039,1
Pico Trois Conseillers :... 31T x: 264120 y: 4746313 z: 3045

FTer (traduït per Carles)