dimarts, 15 de març del 2011

Llista de tresmils de la Unió Excursionista de Catalunya (1935).

S'ha considerat com la llista publicada més antiga de tresmils. Així ho diu Buyse en el seu llibre. Ja hem vist que no és cert que sigui la primera (veure l'entrada sobre la Llista de Almarza). Però és que tampoc es pot considerar que sigui una llista.

Al juny del 1935, la Unió Excursionista de Catalunya, UEC, dedica, íntegrament, el seu butlletí mensual al tema dels tresmils pirinencs. En la introducció, es realitza un panegíric d'aquests cims com el màxim exponent del muntanyisme als Pirineus. Però el detall es cenyeix exclusivament a Catalunya: "Per fer l'elogi del Pirineu hem cercat i us detallem les màximes alçàries..." . I efectivament, les primeres pàgines del Butlletí recullen els cims de més de tresmil metres situats a Catalunya. Aquesta és la llista que pretèn ser exhaustiva i es redueix a cinc cims. En aquestes dates, a França ja no, però en la vessant sud és cert que el coneixement de la muntanya encara és bastant deficient. Falten mapes, falta bibliografia, faltan mapas, falta bibliografia, falta experiència acumulada... Poc a poc s'anirà avançant.

A aquesta llista de tresmils catalans, s'hi afegeix en pàgines posteriors una relació de cims de tresmil metres que poden ser ascendits en tots els Pirineus, relació que ja no pretèn ser exhaustiva, doncs en el seu encapçalament hi figura: "Diversos cims de tres mil metres del Pirineu Catalá, Aragonès i Francès", com escollint-los a l'atzar. És evident que hi figuren els cims més representatius, però dóna la impressió que no s'ha volgut detallar en excès, potser per la certesa del propi desconeixement? Per exemple, en la llista catalana, al citar la Pica d'Estats, s'assenyala que, amb el Montcalm (3080 m), constitueixen el massís més important del Pallars Sobirà; doncs bé, el Montcalm ja no torna a aparéixer, no té entrada pròpia, ni entre els cims catalans, ni entre la resta.

Una caracteristica del Butlletí, en les dues relacions de cims, és que no solsament s'indica el nom i l'alçada, sinó també la situació, i l'accès o accessos considerats normals, refugis i horaris. Sembla que es pretengui una utilitat com a primitiva, i segurament desitjada, guia muntanyenca. Il·lustren tot el Butlletí fotografies comentades. Els seus autors en són: A. Miró, R. Escayola, J. Ventura i L. Trabal. No es cita l'autor de l'article.

Panorama a doble pàgina (82 i 83) detallant les Maladetes i la capçalera de l'Ésera, possiblement dibuixat des del Port de Benasc (anònim).


Reproduim aquí els cims indicats en ambudes llistes respectant la grafia i les alçades esmentades.

Llista dels tresmils catalans (5):
PICA D'ESTATS3141 m 
MULLERES, TUC DE3005 m 
BECIBERRI3020 m 
COMOLO FORNO3005 mObservar la menor alçada respecte al Bessiberri. En els primers tremps, no estigueren molt clares les alçades dels diversos cims del massís.
COMOLO PALES3007 mÉs el cim que avui denominem Punta Alta.


Llista de diversos tresmils de tots els Pirineus (39):
ANETO, PIC3404 m 
ARAGÜELLS, PIC3037 m 
BALAITOUS O MARMURET3146 m 
BECIBERRI, PIC3007 m 
CABRIOLES, PIC DE3115 m 
CASCO3006 m 
CILINDRE3327 m 
COMOLO FORNO3005 m 
CORONAT O CORONES, PIC No s'indica l'alçada perquè es desconeix.
CRISTALL, PIC DE3150 mSegons el Butlletí, situat a la cresta del Diable.
D'ALBA, PIC3096 m 
D'ALBA, DENT3114 m 
GABIETOU, PIC DE3033 m 
GORGS BLANCS, PIC DELS3114 m 
INFERN, PIC DE L'3125 m 
LITEROLA, PIC DE3145 m 
MALADETTA OCCIDENTAL3312 m 
MALADETTA ORIENTAL3204 mSembla que l'alçada d'ambdues MALADETES estigui invertida.
MALPAS, PIC DE3110 m 
MARBORE3253 m 
MONT PERDUT, PIC DE3352 m 
MULLERES, TUC DE3005 m 
MUNIA, LA3150 m 
PERDIGUERO, PIC DE3220 m 
PIC DEL MIG3354 m 
PICA D'ESTATS3141 m 
PORTILLO D'OO, PIC DEL3130 m 
POSETS, PIC DE3367 m 
PUNTA ALTA3007 mCuriosament, aquí és dóna el nom modern del COMOLO PALES
PUNTA D'ASTORG3354 m 
RAMOND, CIM DE3248 m 
ROYO, PIC DE3145 m 
RUSSELL, PIC3201 m 
SERRE MORENE3114 m 
TAILLON, PIC DE3146 m 
TEMPESTATS, PIC3289 m 
TRAMOUSE3066 m 
VALIBIERNA, PIC3047 m 
VIGNEMALE3298 m 


És remarcable la indecisió en el nom entre Punta Alta i Comolo Pales per al mateix cim (Buyse, en el seu llibre, quan les cita, els diferencia com dos cims. No sembla que es pugui sostenir, un nom antic era Comolo Pales); la diferència d'alçada atribuida al Bessiberri en les dues llistes, fa referència al Bessiberri Sud, donat que l'itinerari de la llista catalana per la vall de Besiberri i coll dels Avellaners així ho identifica, en la llista general es remet a l'itinerari anterior (aquí Buyse els assenyala com el Bessiberri Sud i el Nord, i en cap part del Butlletí es fa suposar això); l'aparició d'un sorprenent Pic de Cristall, ben identificat formant part de la Cresta del Diable, no tenim notícia que en cap altre lloc hagi estat catalogat com a tresmil, amés amb una alçada superior al mateix Balaitous.

En total, la lista indica 39 cims, Buyse en compta 41, ja hem vist en el paràgraf anterior on està la diferència. És remarcable l'escassa quantitat de tresmils per a l`època, comparem-la amb els 57 pics, només aragonesos, que citava Almarza al 1932. És obvi que no s'ha pretès confeccionar un llistat complet, ja hem vist que el Montcalm, malgrat ser esmentat de passada, no apareix després a la llista, igual que no hi figura cap cim íntegrament francès.

És, per tant, fals, no solsament la seua pretesa primacia, sinó fins i tot el denominar-la llista. Sí que es pot dir que potser sigui la primera guia muntanyenca específica sobre els tresmils.

Gràcies a Carles Giné-Janer per haver-nos proporcionat còpia del Butlletí de la biblioteca del Centre Excursionista de Catalunya.

FTer (traduït per Carles)