dimecres, 23 de gener de 2013

Els tresmils fantasmes. Agulla Sudoest del pic Abadías.

El vessant Sud de la Maladeta s'erigeix sobre la vall de Cregüeña dominant 800 metres per sobre de l'estany homònim. Del cim de la Maladeta, la cresta de les Maladetes s'orienta cap al Sud fins un parell d'avantcims ja propers al Coll Maldito. Aquests avantcims són les cotes 3.279 m. i 3.259 m. La més elevada d'elles, tradicionialment dita Cim sud de la Maladeta, va rebre de Buyse el nom de Pic Abadías, en memòria d'Antonio Abadías, oriünd de Benasc, conegut com "el lleó de l'Aneto", i que era gendre del també benasquès José Sayó, "Pepe el de Llausia", que hagués estat guarda del nou refugi de la Renclusa a partir de la seua inauguració, prevista per al 5 d'agost del 1916, si no hagués mort el 27 de juliol fulminat per un llamp a la travessa del Pont de Mahoma, juntament amb el seu client alemany, Adolf Blass. Vegi's la relació dels fets feta per mossèn Oliveras, testimoni presencial, en la seua obra "Els llamps de la Maleïda" [Gili, Barcelona, 1917; Cossetània, Valls, 2003]. Antonio Abadias, casat amb Teresa Sayó, fou així el primer guarda del refugi de la Renclusa des de la seua inauguració, endarrerida al 1917 pel drama ocorregut.

De l'avantcim més baix, que ha quedat anònim per la seua falta de prominència (cota restant 1093 de Buyse), es desprèn al Sudoest un important esperó que forma, en la seua part Sudest, la gran paret que es coneix com a Paret del pic Abadías o Pared del Contrafort de la Maladeta. Formada per tres esperons, ofereix, segons els que la coneixen, el millor granit i les millors escalades de tot el massís.

A l'extrem occidental de l'esperó citat, existeix una agulla completament separada de la resta del contrafort. Agulla que roman ignorada en les guies d'escalada editades, tampoc és citada entre les cotes restants de Buyse. Existeix una vaga referència sobre ella a la Guia Posets-Maladeta del C.E.C., obra d'Armengaud i Jolis: L'itinerari núm. 332, que hi accedeix, evita un sentinella per la dreta [André Armengaud, 3 d'agost del 1954]. Aquest sentinella és l'Agulla. Una altra via propera és l'oberta per Dulloit i Gallego al juliol del 1972 a la cara Sudoest de la Maladeta, però no fan cap referència a l'Agulla [Revue Annuelle du Groupe Pyrénéiste d'Haute Montagne. Altitude nº49, p.29].

Agulla SO d'Abadías des de la cresta de Cregüeña. (Autor: Alfredo Goitia)

En Jesús Mari i en Josu es van animar a reconéixer l'Agulla els dies 12 i 13 d'agost del 2013. Van sortir del refugi de pescadors a la vall de Coronas per a anar a bivaquejar a l'estany de Cregüeña. El dia següent van pujar l'Agulla. Per a allargar l'escalada, van començar per la cara Sudest, realitzant un parell de llargs de V+, que van finalitzar a l'accedir a la bretxa de l'agulla realitzant una travessa horitzontal per la seua vessant Nord. Es pot arribar a aquesta bretxa per unes canals a la vessant Nordoest (III). De la bretxa van superar directament un pas de V, éssent posteriorment de IV mantingut. Van trobar un pitó amb una cinta podrida d'uns 10 m. sota del cim. Han quedat abandonats un clau en el pas d'accés als blocs cimers i un parell de cordinos amb maillon per a rapelar des del cim.

Via d'escalada utilitzada per en Jesús Mari i Josu. (Autor: Josu Linaza)

Tractant d'indagar sobre anteriors ascensions, hem preguntat entre els coneixedors de la zona. Ningú ens ha pogut concretar res fins una comunicació d'Iñaki Zuza, des d'Hernani, assenyalant que aquesta Agulla fou ascendida el setembre del 1985 per A. Gorrotxategi i Iñaki Ruiz, i que d'ells seria el material trobat. Gorrotxategi ho ha confirmat. Molt possiblement, sigui aquesta la primera ascensió absoluta de l'Agulla.

Esplendida fotografia de l'Agulla presa a la seua alçaca des de l'esperó. (Autor: Josu Linaza)

L'Agulla Sudoest d'Abadías presenta una prominència de 22 metres, el que fa d'ella el més important dels tresmils fantasmes que hem trobat fins a la data.

Dades tècniqus:
Agulla SO d'Abadías:.... 31T 306361 4723946 z:3085
Coll de l'Agulla:.... 31T 306372 4723956 z:3063

Podeu consultar l'activitat en aquest link:
Agulla SW. de Abadías.

FTer (traduït per Carles)